Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческо посещение на Барак Обама в Аляска

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Барак Обама се отправя на тридневно посещение в Аляска. Това е първото пътуване на действащ президент до Аляска и се приема като ключово за държавния глава по въпроса за климатичните промени.

В навечерието на визитата стана ясно, че в Аляска президентът ще предприеме историческата стъпка да преименува планината Макинли в Денали. Така най-високата планина в Северна Америка ще възстанови предишното си име, което е от особено културно значение за местното население. От друга страна, решението е изпълняване на едно от обещанията от кандидатпрезидентската кампания през 2008-а за подобряване отношенията между федералното правителство и туземците.

Основен акцент на посещението е участието на Барак Обама в среща на върха за климатичните промени, където той ще изнесе реч.

Докато е в Аляска, президентът ще се запознае на място с ефектите от глобалното затопляне върху общностите. Според проучвания от 1959 година до сега в северозападния щат има разтопени 3 и половина трилиона тона вода от глетчерите. По време на седмичния си адрес през уикенда Обама посочи, че жителите там се сблъскват с по-големи буреносни системи, повече горски пожари и с една от най-бързите в света ерозия на бреговата линия.

Политиката за глобалното затопляне е един от приоритетите на Белия дом и към този момент се приема разнопосочно, както либералите, така и от консерваторите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44