Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Литва става втората страна в ЕС, която ще може да изнася месо за американския пазар

Снимка: БГНЕС

Литва става втората страна в Европейския съюз, която ще може да изнася месо за американския пазар. Решението на Министерство на земеделието в САЩ беше приветствано от трима еврокомисари – по здравеопазването и храните, по търговията и по земеделието. По този начин Литва се надява да компенсира загубите на своите месопроизводители от ембаргото, наложено от Русия.

Новината идва в особено важен момент, когато европейските фермери са в затруднение, пишат комисарите Андрюкайтис, Малмстрьом и Хоган. Говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас допълни:

Решението на САЩ е признание за строгите и ефективни мерки на ЕС за контрол срещу болести по животните, които гарантират безопасна обработка на месото от фермата до вилицата. Призоваваме малкото останали международни партньори да последват американския пример и да премахнат рестрикциите за внос на месо от Евросъюза.

Вилнюс твърди, че понася най-тежки загуби от ембаргото, което Русия наложи в отговор на европейските санкции заради Украйна. Литва кандидатства за износ в САЩ още преди 11 години, но жестът на Вашингтон специално за своя балтийски съюзник идва едва сега и е резултат от посещението на литовска делегация при американския вицепрезидент Джо Байдън миналия октомври.

Литовските производители ще могат да продават основни видове меса и месни продукти, като досега единствено Ирландия се ползваше с изключение за износ на говеждо за американския пазар. Все още този пазар остава затворен за останалите държави от ЕС от времето на епидемията с болестта „луда крава“ през 90-те години на миналия век. Преговорите между Брюксел и Вашингтон продължават по споразумение за свободна търговия. Идният понеделник министрите на земеделието се събират извънредно, за да чуят какви мерки предлага ЕК в помощ на земеделците в млечния сектор, пострадали от руското ембарго.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44