Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йенс Столтенберг: Няма военно решение на миграционната криза

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няма военно решение на миграционната криза, заяви по време на посещението си в Люксембург генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. След срещата си с премиера Кзавие Бетел той отговори на въпрос дали Алиансът може да съдейства на ЕС за справяне с бежанците през Средиземно море:

Това, което прави НАТО, е да съдейства на партньорите в Близкия изток, Северна Африка и Афганистан. Опитваме се да им помогнем да се справят с корените на миграционната криза. Като се борим с тероризма и стабилизираме южните държави, ние помагаме в тази посока, без винаги непременно да пращаме много войски. Но непосредствените последици от миграцията в Европа са работа на ЕС и са повече в сферата на полицията и службите за сигурност, а не на НАТО.

Ръководителят на НАТО ще присъства на неформална вечеря с министрите на отбраната на ЕС, които утре ще заседават в Люксембург. Той съобщи, че Алиансът разработва нова програма за разузнавателни безпилотни самолети – така наречените "дронове":

Ще разположим нови дронове в Сицилия. Това е нова, много важна военна способност. Нуждаем се от тази ключова технология, за да събираме повече информация и да гарантираме сигурността на нашите войници.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44