Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мезиер: Германия ще подпомогне Унгария с финансова инжекция, за да се справи с бежанците

Томас де Мезиер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германия ще подпомогне Унгария със сериозни финансови инжекции, за да се справи страната с наплива от бежанци. Това съобщи министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер в предаване по германската телевизия Цет Де Еф. Той обяви и че обмисля промени в конституцията, за да позволи по-големи парични потоци към най-засегнатите от наплива германски общини.

Не бива да критикуваме толкова остро Унгария. За разлика от други държави тя спазва стриктно споразуменията и регистрира всеки бежанец. Напливът е огромен и не може да се справи сама. Германия ще помогне и то с много сериозна финансова помощ, за да се изгради център за прием на бежанци в Унгария, от който да се разпределят те по-късно във всички държави-членки по квотен принцип, обясни министърът в тричасово предаване, посветено на кризата с бежанците в Европа.

Същевременно Германия ще обмисли и евентуална промяна на конституцията си, за да облекчи отделните общини в страната, в която прииждат бежанците. Най-засегната е Бавария, в която в момента се намират 45% от всички желаещи убежище в Европа. Ще се наложи евенутално директна финансова помощ за най-натоварените общини, което в момента не се допуска от конституцията. По закон в момента федерацията отпуска пари на отделните провинции, а те ги разпределят по общините. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44