Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Матео Ренци и Джоузеф Мускат очакват пакет от предложения от ЕС за бежанците

Матео Ренци

Италианският премиер Матео Ренци и малтийският му колега Джоузеф Мускат разговаряха във Флоренция за бежанския проблем.

След срещата, те  дадоха съвместна пресконференция. На нея, Матео Ренци си послужи с игра от думи на италиански, за да подчертае, че : “Не е достатъчно Европа само да се вълнува. Европа трябва и да действа. Видяхме прекалено много европейски лидери,  които се развълнуваха, а много малко са онези, които се задействаха по въпроса”.

Ренци подчерта още, че положението с имиграционния поток е  спешно, което обаче ще продължи още много време и изисква глобално европейско отношение. Затова Европа трябва да даде еднозначен отговор по въпроса за  правото  на убежище и на  европейско управление при извънредни ситуации. В очакване на конкретни предложения в тази посока, италианският премиер каза, че Италия и Малта работят съвместно за спасяване на бежанците. От началото на годината до сега италианския военноморски флот е спасил 115 хиляди 544 души.

От своя страна малтийският премиер Джоузеф Мускат заяви, че за решаване на бежанската кризата в Либия е необходим един  надежден партньор, едно правителство на националното единство.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44