Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Канцлерът на Австрия ще повика унгарския посланик заради бежанците

Вернер Файман
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Австрийският канцлер Вернер Файман ще повика днес за консултации посланика на Унгария във Виена заради начина, по който Будапеща се справя с притока на мигранти в Австрия.

Конвенцията от Женева за правата на човека трябва да се спазва от всички държави в ЕС, се посочва в комюнике на канцеларията на Файман.

Вчера унгарският премиер Виктор Орбан предупреди, че ще продължи твърдата си политика за охрана на границите, която е по-важна от квотите за бежанци. Според Орбан унгарската полиция просто налага закона на гарата Будапеща. Силите на реда в Унгария от няколко дни със сила пречат на част от желаещите да се качат на влакове за Австрия и Германия.

От своя страна министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер съобщи, че страната му ще помогне на Будапеща със сериозни финансови инжекции, за да се справи с наплива от бежанци.

Междувременно вътрешното министерство в Скопие обяви, че от 19 юни до вчера над 57 000 бежанци от Близкия изток и Северна Африка са използвали територията на Македония за да стигнат до Западна Европа.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44