Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган: Целият западен свят е виновен за смъртта на 3-годишния Айлян Курди

Реджеп Таийп Ердоган
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Целият западен свят е виновен за смъртта на малкия Айлян Курди, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган по повод смъртта на тригодишното сирийче, чието телце тази седмица беше открито на брега край курорта Бодрум. В интервю за CNN президентът каза, че щом е видял снимките на мъртвото момченце, "се е сринал".

Честно казано, целият западен свят е виновен. Къде е човечността? Къде е съвестта на хората? И това не се случва за първи път. Колко деца, майки и бащи са се удавили.

Детето бе сред дванайсетимата предполагаеми сирийски бежанци, които загинаха тази седмица в опит да достигнат гръцкия остров Кос. Снимките на тригодишното удавено дете взривиха социалните мрежи в Турция и ужасиха света.

Ердоган посочи, че от началото на тази година екипите на турската брегова охрана са спасили над 50 хиляди души, като изтъкна, че Турция приема с гостоприемство бежанците от Сирия и Ирак и поради тази причина в страната има около 2 милиона бежанци. Той отправи критика заради подхода спрямо мигрантите към редица европейски страни, главно - към Гърция, Италия, Испания, Франция и Унгария.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44