Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Етичната лекарска комисия ще разгледа случая с починалото бебе в Тетевен

Снимка: БГНЕС

Централната етична комисия на Българския лекарски съюз ще разгледа на 17-и септември случая, при който новородено почина след травматично раждане в болницата в Тетевен. От прокуратурата съобщиха за "Хоризонт", че по случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт при професионална непредпазливост. Била е назначена медицинска експертиза, която обаче не е дала категоричен отговор на някои от въпросите, затова е назначена повторна. В момента се очакват резултатите от нея.

В края на май майката обвини завеждащата АГ отделението в Тетевен д-р Нина Байчева, че се е отнесла грубо и непрофесионално към раждането, в следствие на което бебето й е починало. Обвинението доведе до проверка на Изпълнителна агенция "Медицински одит", която установи серия нарушения. Обвинената лекарска и нейн колега напуснаха болницата, а по-късно беше закрито цялото отделение.

На 17-и септември етичната лекарска комисия трябва да реши дали да отнеме правата на д-р Байчева за определен период от време. Казусът се гледа повторно, след като през юни регионалната колегия на съюза в Ловеч реши, че лекарката не е нарушила професионалните стандарти. Това решение обаче противоречеше на доклада на "Медицински одит", според който са допуснати сериозни нарушения. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44