Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започват тържествата по случай 130 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България

| обновено на 05.09.15 в 10:09
130-та годишнина от Съединението на Източна Румелия и Княжество България ще бъде отбелязана тържествено в цярата страна.

В град Съединение, по традиция, ще бъдат пресъздадени  моменти от историческите събития. Ще бъде отслужен молебен в църквата "Свети Атанасий", след което на площада ще се състои празничната заря.

Утре сутринта ще се състои и станалото вече традиционно бягане на 24 километра до едноименния площад в Пловдив.

В Града под тепетата утре ще бъде представен и проектът за 3D-визуализация на Музея на Съединението. 20-годишният студент в Техническия университет в града Симеон Марлоков е автор на проекта. Той работи по идеята си две години. От следващата седмица приложението ще може да бъде свободно изтеглено от сайта на община Пловдив.

Музеят на авиацията в Крумово, който е филиал на Националния военноисторически музей, ще работи с вход свободен от 9 до 17 часа, съобщиха от музея.

В Шумен тържествата ще започнат следобед с полагане на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци.

Час по-късно, край село Мараш, ще има възстановка на събитията от 1885 година, когато княз Александър Батенберг е бил в местността.

В Севлиево ще бъде открит паметник на севлиевци, загинали във войните за освобождение и обединение на българските земи.

От 10 часа утре входът ще е свободен за всички, които искат да посетят Националния военно-исторически музей в София. Музеят ще покаже двете знамена, под които на 6 септември 1885 година майор Данаил Николаев повежда подчинените си войски към центъра на Пловдив.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44