Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честваме 130 години от Съединението

| обновено на 06.09.15 в 08:27
Снимка: БГНЕС

Днес се навършват 130 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия. Център на тържествата е Пловдив. Празникът започва в катедралния храм „Света Богородица“ с молебен, отслужен от пловдивския митрополит Николай. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на Захари Стоянов, както и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

Вечерта в центъра на града членовете на пловдивския комитет  „Родолюбие“ ще направят  възстановка на част от събитията, свързани със Съединението. Кулминацията на празника е тържествената заря-проверка пред Паметника на площад "Съединение", на която ще присъства президентът Росен Плевнелиев. БНР ще предава пряко церемонията от 20,30 часа. 

Преди официалната церемония в музея на Съединението ще бъде открита изложбата "Съхранената памет на Съединението от 1885 година" в българските музеи, архиви, библиотеки и частни колекции. Посетителите ще могат да видят вещи, документи и снимки на много от дейците на Съединението - Захари Стоянов, Коста Паница, капитан Атанас Узунов.

Директорът на музея Стефан Шивачев обяснява:

Показваме една изключителна колекция за майор Райчо Николов, единствената жертва на Съединението тук в Пловдив - три портрета, единият е правен от Георги Данчов - Зографина, негов личен приятел, другият портрет на Пловдивската художествена галерия - той е маслен портрет, а третият е фотографски портрет. Поставени едни до други представят образа на този изключителен българин, който за жалост загива толкова рано. На неговото погребение на 7 септември 1885 година присъстват повече от 20 хиляди души.

Ловчанският митрополит Гавриил ще отслужи в църквата "Въведение Богодорично" при катедралния храм "Св. св. Кирил и Методий" литургия по повод годишнината от Съединението и молебен за благоденствие.  Тържествено ще бъде вдигнато националното знаме. В Ловеч предстои и концерт на представителния духов оркестър на Сухопътните войски на Българската армия.В парка „Стратеш“ ще се проведе и второто издание на атрактивното детско велосъстезание „Деца на колела“.

По силата на Берлинския договор, подписан през 1878 г., България е разделена на Княжество България и Източна Румелия, която остава в пределите на Османската империя. На 6 септември 1885 година български войници завземат конака в Пловдив и арестуват областния управител на Източна Румелия. Създадено е временно правителство, което обявява обединението на двете части от България. Два дни по-късно - на 8 септември княз Александър Батенберг утвърждава Съединението. То е признато от Великите сили едва на 5 април 1886 г. с подписването на т.нар. Топханенски акт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44