Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Пловдив беше учредена гражданската инициатива "Правосъдие за всеки"

| обновено на 06.09.15 в 15:59

В Пловдив официално се учреди Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“, която си поставя за цел да оказва непрекъснат обществен натиск върху всички политици и отговорни институции за дълбока реформа на съдебната система.

 „Правосъдие за всеки” беше учредена от юристи, общественици и граждани. Съветът ще внесе в Народното събрание свои предложения за промени в конституцията преди гласуването им в пленарната зала.

Върховенството на Закона в България не работи, правосъдието се прилага избирателно, независимостта на Съда и ефективността на Прокуратурата са недостатъчни, което не гарантира нормалното гражданско правораздаване, и ефективната наказателна политика на държавата. Това заяви от името на инициативния съвет Велислав Величков:

Най-важното според нас е явното гласуване по всички въпроси в пленума и колегиите на Висшия съдебен съвет. Отпадането на методическото ръководство на главния прокурор върху дейността на всички прокурори. Сегашната структура на прокуратурата не гарантира независимостта, вътрешното убеждение и оперативната самостоятелност в работата на отделния прокурор, тъй като всеки по-горе стоящ прокурор може да му нарежда, да му дава задължителни инструкции, а главният прокурор може да нарежда на всички и еднолично да определя обвинителната политика на държавата, което за нас е ненормално.

Инициативата "Правосъдие за всеки", в която влизат и представители на "Протестна мрежа", стана известна покрай посещението у нас на бившия румънски правосъден министър Моника Маковей.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44