Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест заради мигрантите се проведе пред унгарското посолство Белград

Бежанци в центъра на Белград
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Протест заради политиката на Унгария спрямо мигрантите се проведе пред унгарското посолство в сръбската столица Белград.

В Сърбия все още няма официална реакция на думите на бившия френски президент Никола Саркози, че лагери за бежанците идващи от Близкия изток, трябва да бъдат изградени в Сърбия и България, както и в някои от страните от Северна Африка. Затова в Сърбия се засилват опасенията каква би станало ако Унгария затвори границата си.

Председателят на парламентарната комисия по сигурност в Скупщината и бивш шеф на военното разузнаване в западната ни съседка Момир Стоянович предупреди, че това би могло да има негативен ефект върху Сърбия. Стоянович казва че с повишаването на броя на мигрантите от Сирия и Близкия изток нарастват и опасенията в сръбските специални служби. Той дава подкрепата си за квотното разпределение на бежанците, което е сигнал че Белград гледа позитивно в тази посока, но добавя че Сърбия няма достъп до европейските фондове и това би могло да ограничи възможността и да се погрижи адекватно за тях.

Сръбският военен министър Братислав Гашич казва пред белградското издание „Блиц”, че западната ни съседка се  подготвя за всеки сценарий.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44