Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Н. Овчаров: Това лято на Перперикон доминират археологическите находки от римския период

Снимка: БГНЕС

Археологическите находки от римския период на Перперикон доминират това лято, обяви пред "Хоризонт" проф. Николай Овчаров. По думите му, намереното свидетелства, че животът в това селище е бил добре уреден, въпреки труднодостъпната местност:

Най-интересно е, че за разлика от равнинните градове той е качен на едно доста трудно достъпно място. Въпреки всичко хората от това време са се опитали да си осигурят всички удобства. Ние разкриваме цели колонади, улици, храмове и големи жилищни сгради. В действителност става дума за един тип град, който досега не познаваме много – планинските градове в Родопите, които са били много интересни и в този период.


Цялото интервю чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44