Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК отпуска 500 млн. евро помощ за европейските фермери

| обновено на 07.09.15 в 17:56
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия (ЕК) представи пред земеделските министри на страните от Европейския съюз (ЕС) план на стойност 500 милиона евро в помощ на европейските фермери, съобщиха от институцията. Най-голямата част от парите отиват за сектора на млекопроизводството. Предвижда се ускорено плащане до 70% на преките плащания от 16 октомври. Същото ускоряване до 85% от плащанията ще се позволи и за някои мерки в сектор "Животновъдство" по Програмата за развитие на селските райони.

Целенасочени финансови помощи за млекопроизводители от всички 28 държави - членки е предложил на срещата заместник-председателят на Еврокомисията Юрки Катайнен. Разработва се формула за разпределение на сумата от 500 милиона евро за най-засегнатите фермери от кризата с ниските изкупни цени на млякото. Ето защо Катайнен е заявил, че ще прояви дискретност по отношение на разпределението между отделните държави, като е обещал то да бъде справедливо и прецизно.

Еврокомисията напомня, че не е против и държавните помощи от правителствата в някои случаи. По правилата за минимална помощ "DeMinimis" властите могат да подпомагат от бюджета земеделците до определени прагове, които не нарушават пазарните принципи на конкуренцията.

Комисията предлага още цял списък от мерки, които индиректно трябва да доведат до балансиране на пазара на мляко. Сред тях е вече познатата схема по повод руското ембарго с изкупуване на продукция от наситения пазар от частни складове, ще бъде подобрена с по-ефективни критерии специално за маслото и сухото мляко на прах. Към схемата също ще се включи и изкупуване на свинско месо. Ще се разшири и програма мляко в училище; отварянето на нови пазари за износ извън ЕС с премахването на митнически бариери и други.

Интересен факт е, че част от непродадената продукция ще се насочи за сметка на европейска субсидия към уязвими групи като бежанците. Катайнен недвусмислено е заявил, че Еврокомисията отказва пряка намеса в ценообразуването на пазара на мляко, защото това няма да помогне на сектора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Трактори блокираха района около европейските институции в Брюксел заради ниските цени на млякото

Земеделски трактори блокираха района около европейските институции в Брюксел като знак на протест срещу ниските цени на млякото. Фермери от цяла Европа възнамеряват да продължат демонстрацията до края на извънредното заседание на министрите на..

публикувано на 07.09.15 в 12:33
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44