Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителите нямат усещане за престижност на професията си

Едва 20% от учителите у нас смятат, че обществото има положителна нагласа към тяхната професия. Над 90 на сто от преподавателите обаче обичат професията си. Това сочат данните от международно изследване за преподаването и ученето, проведено в 34 държави, съобщи Неда Кристанова от Центъра за контрол на качеството на образованието:

Типичният прогимназиален учител в България е жена, на 47 години, със завършено висше педагогическо образование, с 22 години професионален опит, назначена на постоянен трудов договор при пълен работен ден. Типичното училище, което предлага  прогимназиално обучение в България е публично - държавно или общинско с 345 ученици и 26 учители. Средна големина на паралелките от 22 ученици. Има осигурени подходящи и достатъчно материални и човешки ресурси, при което най-негативният фактор влияе върху добрия училищен климат е честото закъснение на учениците за училище. Има непрекъснато нарастване със средна възраст на учителите, поради недостатъчно включване на млади учители, нежелание за промяна на по-опитните учители от нововъведения и нехомогенно разпределение на ученици от различни непривилигеровани групи от обществото.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44