Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

План за страдащите малцинства обсъжда международна конференция в Париж

Снимка: Ан Алекс
Представители на около 60 държави и международни организации обсъждат в Париж план за страдащите малцинства на международна конференция за жертвите на етническото и религиозно преследване в Близкия изток.

Тази конференция по предложение на Франция трябва да бъде полезна, а не просто да констатира нещастията и ужасите (в Близкия изток) - това пожела френският президент Франсоа Оланд, който откри сутринта международната конференция за преследваните етнически и религиозни малцинства в региона, председателствана от Франция и Йордания. В драматичния контекст на разрастващия се екстремизъм и мигрантската вълна участниците трябва да приемат обща харта за действие в четири направления - хуманитарно, политическо, наказателно и за сигурността. Конференцията се провежда точно след като президентът Оланд обяви, че Франция се ангажира с разузнавателни полети над Сирия.

 Близкият изток трябва да остане в Близкия изток - заяви сутринта пред РТЛ френският външен министър Лоран Фабиюс.
 Много е трудно, но ако всички тези бежанци от малцинствата дойдат в Европа или другаде, това ще означава, че "Ислямска държава" е спечелила играта. Трябва да им дадем възможност за избор. Конференцията, която водим днес с йорданския ми колега, е точно за това - да се борим Близкият изток да остане регион с разнообразно население - заяви той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44