Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Софийската филхармония (отново) в двореца Врана - бароков Неапол, джаз „в бял сатен“ и елегантна класика в съчетание с огнени унгарски ритми

Светлина Терзиева: „Музиката, която ще свирим, е изящна като двореца“

Снимка: БГНЕС
За втора поредна година Софийската филхармония ще „споделя музиката“ в градините на резиденция Врана, този път в петък събота и неделя (11, 12 и 13 септември).
Засега първият концерт със сигурност се мести в зала „България“ заради почти сигурните валежи. За останалите два всички „стискаме палци“ да се случат именно „в царска обстановка“. Програмите са три, всяка със своя красота, свой стил, своя „територия“.

Първата вечер ни пренася в бароков Неапол с композиторите, родени и творили в този град - от династията Скарлати до Барбела, Фалкониери и Леонардо да Винчи (не, не този, за когото първо ще си помислите, има прочут композитор със същото име през 17 век). Камерна формация от филхармонията ще бъде ръководена от Вирджиния Атанасова, която е истински корифей в тази музика, добавяме безспорното име на Атанас Атанасов, на контратенора Димитър Арнаудов, на Мария Радоева и на фантастичния бароков мандолинист, един от най-добрите в Европа, Алон Сариел!

Следва една красива джаз вечер със симфоничен оркестър и филхармоничния хор, който ще „пее джаз“ и Камелия Тодорова, която ще пее джаз стандарти, но и някои от знаковите си български песни. Интригува и присъствието на тромпетиста Мишо Йосифов - многостранен музикант, който се чувства „в свои води“ и в джаза, и в класиката.

В неделя, за когато времето се очаква да е най-хубаво, Софийската филхармония ще представи програма, с която гостува на Варненско лято - с Пражката симфония на Моцарт, класическите вариации Рококо на Чайковски, последвани от Танци от Галанта, уловили детските спомени на Кодай, виртуозната Унгарска рапсодия на Попер и - закъде без тях - избрани Унгарски танци от Брамс.

Началният час е 19.30 (освен в петък, когато концертът се мести в зала „България“ и часът е 20.00, за да имат време да се върнат тези, които са дошли в двореца Врана), а Столичната община осигурява специални маршрутки преди и след края на концертите.

Чуйте какво разказа Светлина Терзиева за музикалните празници в двореца Врана, както и за концерта за София, който Софийската филхармония подарява на 17 септември и за някои изумителни акценти от новия сезон на оркестъра.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.