Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

39 града ще получат над 50% от средствата по европрограмата "Региони в растеж"

Снимка: БГНЕС

Над 55 на сто от средствата по програмата "Региони в растеж“ до 2020-а година ще бъдат насочени за градско развитие в 39 големи и средно големи града. Предвиден е финансов ресурс в размер на 1, 600 млрд. лева. С капитал от 370 млн. лева ще бъде създаден фонд за финансов инженеринг и така ще се увеличи наличният ресурс за инвестиции, информира още министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова:

12% от програмата ги инвестираме за финансов инженеринг, 5 фонда - 3 за градско развитие, един за София, един за Северна България, един за южна, един за туристическа инфраструктура и един гаранционен, чрез който да мултиплицираме ефекта. Първо финансов ресурс да утроим, надявам се още един милиард инвестиции по този начин, в градска среда. Другият фокус на програмата е подкрепяне на няколко ключови реформи. Така, че това са инвестиции от 164 млн. за реформата в Спешната помощ, във всички по-малки 178 населени места, във всяко едно от тези населени места, да бъдат изградени и стационари, и спешни центрове, да бъдат закупени и линейки. Така че покриваме територията на цялата страната. Следващата реформа, това е реформата в образованието, финансиране на професионалните гимназии, тези които са приоритет за министерството и за тези министерства, които ги управляват, както и подкрепа за тези висши учебни заведения, също с приоритет по сектори и по видове специалисти.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44