Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планът на Юнкер за бежанците може да не срещне подкрепа от страните - членки

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Планът на Жан-Клод Юнкер за овладяване на бежанската криза в ЕС се очаква да срещне сериозна съпротива сред държавите - членки. Ръководителите на Чехия и Словакия потвърдиха, че категорично отхвърлят предлаганите от Европейската комисия квоти за разпределяне на бежанци.

Президентът Милош Земан еднозначно се отказва от тази инициатива и напълно подкрепя отрицателната позиция на правителството, каза говорителят на чешкия държавен глава.

Словашкият премиер Роберт Фицо също каза, че не вижда възможност за обсъждане на идеята.

Междувременно Асошиейтед прес съобщи, че се е сдобила с документ, който показва, че ЕК планира да създаде фонд с до 1,8 млрд. евро, за да помогне на африканските страни да подобрят контрола по границите си и да намалят броя на бежанците, насочили се към Европа. Планира се голяма част от средствата да бъдат насочени към страните от Северна Африка и района на Африканския рог (Сомалия, Еритрея и Етиопия). Очаква се също така Комисията да обяви, че гражданите на държавите от Западните Балкани няма да имат право да искат убежище на територията на ЕС по политически причини.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Юнкер ще представи плановете на ЕК за овладяване на бежанския поток

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер ще изложи плановете си за овладяване на бежанския поток към Стария континент в реч пред евродепутатите в Страсбург. Тази сутрин той ще даде първи подробности за приетите снощи от Комисията..

публикувано на 09.09.15 в 07:31
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44