Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция ще приеме спешно 1000 бежанци от Сирия и Ирак

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Франция ще приеме спешно 1000 бежанци от Сирия и Ирак, за да помогне на Германия да се справи с мигрантския поток.

Френският Червен кръст е готов да приеме първите 200 бежанци, които днес пристигат с автобуси от Мюнхен. Те ще бъдат настанени в околностите на Париж. За 93-ма души е осигурено студентско общежитие.

До петък се очакват още 800 имигранти, предимно със сирийски и иракско гражданство. Те са подбрани от френската служба за бежанците, която откри временно свой офис в Мюнхен.

Предлагаме на някои да дойдат във Франция, след като сме проверили гражданството им, обясни пред АФП директорът на агенцията Паскал Брис. Той уверява, че лицата са официални кандидати за убежище, в явна нужда от закрила. Те трябва да получат статута си до 1 месец. Според Паскал Брис имигрантите са предимно мъже, но има и цели семейства.

Докато различни френски общини предлагат прием на новодошлите, желанието на някои кметове да приемат само бежанци християни събуди полемика.

Правото на убежище е универсално, то не може да се дава прилага според религията, отсече вчера премиерът Манюел Валс. За две години Франция се ангажира да приеме 24 000 бежанци.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44