Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжната прокуратура в Пазарджик отново внесе обвинителен акт срещу обвинените в радикален ислям

Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Пазарджик отново внесе обвинителен акт срещу 14-те души, обвинени в проповядването на радикален ислям. Първият обвинителен акт бе върнат от Окръжния съд заради открити процесуални нарушения, които вече са отстранени.

Обвиненията не са променени.

Всички, начело с ромския лидер Ахмед Муса Ахмед, ще бъдат съдени за пропаганда на война и насаждане на религиозна омраза.

Част от обвинените бяха задържани при мащабна акция на ДАНС в края на миналата година. Няколко месеца по-късно бяха вкарани в ареста още поддръжници на Ахмед Муса. При обиски в домовете им в Асеновград, Пазарджик, Пловдив и Хасково бяха открити видеоматериали, пропагандиращи идеите на "Ислямска държава". Бяха намерени и над 1000 екземпляра на книгата "Вероотстъпничество - един наръчник да се воюва с неверниците", преведена от единствената жена в групата - Александрина Ангелова.

Според обвинителния акт Ахмед Муса е помагал на ислямисти да преминат през България в посока Сирия. Именно той е проповядвал:

В Сирия се бият наши братя и тук трябва да направим война и да направим България ислямска държава.

С изключение на Александрина Ангелова, освободена под парична гаранция, всички останали обвинени са в пазарджишкия следствен арест.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44