Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът "Радецки" ще направи демонстрацонни плавания по случай Деня на независимостта

Един от най-ярките символи на българската свобода - корабът "Радецки", отново ще извърши демонстративни плавания по река Дунав в навечерието на Деня на независимостта.
   
На 19 септември, първият от серията почивни дни в навечерието на празника, параходът "Радецки" ще направи едночасова обиколка, от 15 до 16 часа в акваторията на козлодуйското пристанище. Билетите се закупуват на място и са на съвсем достъпна цена - за деца, ученици, студенти и пенсионери те са четири лева, а за всички останали по шест лева.

На борда на музея параход "Радецки" могат да се качат сто пътници. Ако интересът към екскурзията е много голям, в същия ден, 19 септември, ще бъде осъществена и втора обиколка от 16 до 17 часа.

Всички, които се качат на парахода "Радецки", ще имат възможност да разгледат и обновената музейна експозиция, в която могат да се видят редица  ценни реликви, като знамето на Ботевата чета, униформи на ботеви четници и последните писма, писани от войводата  от борда на кораба.

Австрийският параход "Радецки" е построен през 1851 година в Будапеща. На 29 май 1876 четата на Христо Ботев го завзема и го принуждава да спре на българския бряг при село Козлодуй, откъдето се насочва към Врачанския балкан, за да се бие за свободата на България.

През 1966 година е построено точно копие на легендарния параход със средства, събрани от един милион и двеста хиляди български деца. Той е пуснат на вода през през същата година по случай 90-годишнината от гибелта на Ботев. От 1982 година корабът е със статут на национален музей. Намира се на вечен пристан в Козлодуй в специално изградено за него място. Параходът "Радецки" е единственият плаващ музей не само у нас, но и на целия Балкански полуостров. По статут той е филиал на НИМ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44