Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници протестират в защита на парк "Пирин"

протест еко
Снимка: Даниела Костадинова

След срещата на представители на министерствата на туризма и на младежта и спорта с представители на ЮНЕСКО, природозащитници излязоха на протест, заради настояването на двете министерства да бъдат изключени още части от Националния парк "Пирин" като обект на Световното природно наследство. От Министерството на околната среда и водите потвърдиха, че не е имало техен представител на тази среща и заявиха, че ще продължат да се придържат към решенията на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО, като осигурят запазването на интегритета на парк "Пирин". Ето какво коментира участник в протеста за опазване на Пирин:

Г-жа Ангелкова отдавна лобира за това и това е нейна слабост. Знаете нейн съветник е Марк Жирардели, който е докаран в България от същия инвеститор, който развива Банско. Така че за мен не е изненада нейното участие. По-скоро е скандално това, че не е присъствал представител на Министерството на околната среда и водите. И тук е интересно да се попита МОСВ, те каква позиция заемат. Те от едно правителство ли са или всеки си действа самостоятелно? Особено скандален е факта, че две български министерства изпращат представители, за да лобират за частни интереси.

Планът за Пирин вероятно ще бъде приет, тъй като наближава и срока за неговото изпълнение?

Да, той вече би трябвало да е предаден на МОСВ и те прябва да преценят, след като разгледат всички подадени становища дали ще запазят този подход на изпълнителите. А подходът е много прост - създават се едни бели петна в парка, които ще подлежат на бъдещо устройство. Никакви мерки, никакви режими няма за тези зони. Просто ще може да се строи, каквото предвижда някакъв устройствен план.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44