Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Съединените щати продължават дебатите по споразумението за ядрената програма на Иран

В Съединените щати продължават дебатите по спорзумението за ядрената програма на Иран. Въпреки острата критика от опонентите му, се смята, че американският президент Барак Обама разполага с достатъчна подкрепа да не позволи на контролирания от републиканците Конгрес да блокира договора с Техеран.

В сряда пред Капитолия по време на митинг с привърженици на крайно консервативни виждания кандидатът за президент Донлъд Тръмп използва възможността отново да обвини в некомпетентност президента Барак Обама:

Никога, ама никога през живота си не съм виждал толкова некомпетентно договорена транзакция, колкото договора ни с Иран.

В Капитолия сенатори спореха по въпроса, като лидерът на мнозинството от републиканци Мич Маконъл заяви, че заложеното в документа ще подсили управляващите в Техеран, а демократът Крис Мърфи коментира, че много републиканци са се противопоставили на споразумението още преди да са се запознали с него.

От своя страна, по време на гостуването си в Института Брукингс, Хилъри Клинтън защити постигнатото съгласие между Иран и шест страни, сред които Съединените щати, като поясни, че ако тя стане държавен глава при нужда ще действа твърдо:

Ние трябва да сме наясно, че Иран ще тества следващия президент. Те ще искат да видят до колко могат да заобиколят правилата. Това няма да проработи, ако аз съм в Белия дом.

В същото време телевизия Ен Би Си допълва, че Клинтън е започнала да се разграничава от някои от въшнополитическите решения на Обама, като е заявила, че за разлика от него не би критикувала толкова открито Израел и че Америка е платила за това, че не е прибегнала до сила в Сирия след случая с използването на химически оръжия от режима на Башар ал Асад.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44