Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС ще приеме процедурни правила за избор на конституционен съдия от квотата на парламента

Снимка: БГНЕС

Народното събрание (НС) ще приеме процедурни правила за избор на конституционен съдия от квотата на парламента.

В 5-дневен срок след приемането на процедурните правила народните представители и парламентарните групи ще могат писмено да внесат своите предложения в деловодството на парламента. Изслушването на кандидатите ще бъде в открито заседание на правната комисия, което ще се излъчва в реално време по интернет.

За избран ще се счита кандидатът, получил повече от половината от гласовете на присъстващите народни представители. В случай че повече от един кандидат получат равен резултат, ще се проведе балотаж, при необходимост и трето гласуване.

От ГЕРБ вече обявиха, че ще номинират за конституционен съдия досегашния омбудсман Константин Пенчев.

Във времето за парламентарен контрол на депутатски въпроси ще отговарят вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и още осем министри.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44