Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителите: Сложното учебно съдържание е сериозен проблем

Снимка: Иванка Петрова

Почти половината учители у нас смятат, че основният проблем на образователната ни система е незаинтересоваността на учениците от учебния материал. Това показва национално проучване сред учителите в основното училище.

Над 30 на сто от учителите смятат, че сложното учебно съдържание е огромен проблем в образователната ни система. Преобладаващата част от преподавателите са на мнение, че училището има важна роля за формирането на ценностите на младите хора и посочват, че то трябва да възпитава в качества като толерантност, зачитане на човешкия живот, отстояване на собствено мнение, уважение към други култури и религии, зачитане на човешките права. С постигането на тези цели се сблъсква със сложното учебно съдържание и предизвикателството да се представи учебният материал по интересен начин.

Независимо от проблемите, с които се сблъскват, за 71 процента от учителите нуждите на всяко дете са най-важни и те се стараят да развият потенциала на учениците. 83 процента от преподавателите виждат себе си по-скоро като вдъхновители и мотиватори, а не толкова като приносители на знание. 70 на сто от учителите се стремят да изграждат непринудени и приятелски отношения със своите ученици и едва 15 на сто държат на строгите и дистанцирани отношения учител - ученик.

Данните от проучването категорично сочат, че приобщаващото образование е решение за проблемите, с които българските учители се сблъскват ежедневно в своята работа.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44