Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Италия се провеждат шествия в подкрепа на бежанците

Снимка: сан джимилиано италия
В 60 италиански града е в ход проявата в подкрепа на бежанците под надслов „Шествие на босоногите жени и мъже”.

Реализирането на тази проява подеха интелектуални среди в Италия, начело с изтъкнати журналисти и кинодейци като режисьорите Еторе Скола и Марко Белокио. На призива вече отговориха към 5000 души от културните среди, общините, социални организации и църквата. Шествието не е от политически характер въпреки присъствието и отношението на политици, затова участниците в него носят само лозунги и плакати в израз на солидарност към бежанците. Техните искания са  Европа да създаде единна система за получаване на убежище с промени в регламента от Дъблин, да има определени хуманитарни коридори за бедстващите под диктатури и войни, закриване на всички места за пребиваване на имигранти.

Шествие на босите жени и мъже има във всички големи градове като Торино, Милано, Генуа, Болоня,Рим, Неапол. Вчера то се състоя в Палермо със стотици боси участници. Апогеят му е тази вечер във Венеция, където се провежда едноименният международен кинофестивал.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44