Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във въздуха над Гълъбово излизат денонощно тонове серен диоксид

Снимка: Венелина Попова / Снимка: -1.00000000000000

Предупреждаването на гражданите за превишени норми на алармения праг на вредни газове в атмосферния въздух, едва след отчитането им в три последователни часа, е абсурдно и ако проблемът е законодателен, то са необходими промени в закона. Това заяви пред "Хоризонт" заместник-кметът на Гълъбово Пламен Бараков по повод последното обгазяване на града късно вечерта на 10 септември.

В РИОСВ-Стара Загора е изградена система за ранно предизвестяване. Нейното предназначение е превенция на обгазяванията. Ако работи добре, експертите от инспекцията трябва да изпращат предупреждение до ТЕЦ-овете в енергийния комплекс "Марица изток" за очаквани лоши атмосферни условия и да предписват съответното намаляване на товара на централите.

В момента ТЕЦ "Марица изток 2" и двете американски централи работят с увеличена  мощност, заради ремонта в АЕЦ "Козлодуй". Въпреки че сероочистващите инсталации имат капацитет на пречистване на серните газове до 94 процента, във въздуха над Гълъбово излизат денонощно тонове серен диоксид.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44