Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гражданско участие" провежда онлайн-референдум за мажоритарния избор и задължителното гласуване

Интернет-платформа дава възможност на всеки да даде мнението си по двата въпроса, които не бяха включени в предстоящия националния референдум. Може да се гласува на адрес zareferendum.bg до 25-и октомври.

Граждански организации от 11 населени места събраха 240 привърженици, колкото са депутатите в парламента, организираха гласуване и получиха почти пълна подкрепа за провеждането на онлайн-референдум. Само двама гласуваха с "въздържал се". За инициативата на Форум "Гражданско участие" Ива Таралежкова коментира:

Искаме да повдигнем на обществен дебат важни въпроси за гражданското участие от една страна, и от друга страна за подобряване на механизмите на взаимодействие с властимащите.

Въпросите, на които ще можете да дадете отговор онлайн, са: "Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?" и "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?". Журналистът Петко Георгиев добави:

Въвеждането и на мажоритарно, и на задължително гласуване, би променило в значителна степен картинката в Парламента в момента, което вкарва депутатите, които трябваше да приемат тези въпроси, в тежък конфликт на интереси. Ние се надяваме, че с тази инициатива сега им даваме възможност да поправят пропуска си.

Организаторите на онлайн-референдума се надяват двата въпроса, които не бяха включени за гласуването на 25-и октомври, да бъдат поставени отново за обсъждане.

На 25-и октомври след 20.00 часа ще пуснем детайлна статистика, ще се вижда по кой въпрос колко са "за", колко са "против", добави Георги Петров от Форум "Гражданско участие".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44