Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгария затяга мерките по границите, Сърбия очаква 20 000 мигранти, усложнява се ситуацията в Австрия

| обновено на 14.09.15 в 14:39
Снимка: БТА

Часове, след като Германия възстанови граничния контрол по границата си с Австрия, по магистралите се образуваха километрични колони от автомобили. Движението на влаковете между Австрия и Германия беше възобновено тази сутрин, с изключение на една линия към Мюнхен, която още е затворена заради хора на релсите. Според вътрешния министър на германската провинция Бавария - Йоахим Херман, временният граничен контрол може да остане в сила поне няколко седмици.

Ден след като Германия въведе контрол по границата си с Австрия, Берлин започна да прави избирателни проверки и по германските граници с Белгия и Люксембург. Драстичните мерки са необходими, за да бъде въведен ред в процеса по предоставяне на убежище, обясни говорителят на канцлера Ангела Меркел Щефан Зайберт. По думите му, Германия не затваря вратите пред бежанците.

Положението с мигрантите  в Австрия след затварянето на границата от страна на Германия продължава да се усложнява.

Само вчера през пункта в Никелсдорф са преминали 15 000 души. Австрия също въвежда по-строг граничен контрол. Това обяви вицеканцлерът Райнхолд Митерленер ден, след като Германия вече направи това. Около 2 200 австрийски военни ще помагат за справяне с притока на хилядите мигранти. Те ще извършват включително и гранични проверки.

Над 5 800 мигранти са влезли в Унгария вчера, съобщиха от унгарската полиция. Това е с близо 1500 души повече от предишния рекорд. Той идва ден преди в страната да бъдат въведени нови по-строги закони, които предвиждат влезлите нелегално на унгарска територия да бъдат арестувани.

Заради мерките на Будапеща, Сърбия очаква нова мигрантска вълна от 20 000 души в предстоящите дни, съобщава местната телевизия РТС.

В Мюнхен пък бежанците, пристигнали с влак в града през уикенда, също са близо 20 хиляди.

Рекорд е отбелязан и при броя мигранти, влезли от Гърция в Македония. Над 8 600 са били те в събота и неделя. Повечето от тях са стигнали до Гърция с опасни, обикновено гумени лодки, от турското крайбрежие.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44