Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заповеди за доброволно събаряне на незаконните къщи получават хората от ромския квартал в Стара Загора

Снимка: Венелина Попова

Община Стара Загора започва да връчва заповеди за доброволно събаряне на незаконни къщи в ромския квартал "Лозенец". В рамките на един месец собствениците имат право да обжалват заповедите пред съда. Кметът Живко Тодоров е категоричен, че при първото премахване на 60 сгради близо до парк "Борова гора" е изпълнил всички изисквания на закона.

Кметът  не се ангажира с точна дата кога ще започне акцията по събарянето, защото излиза в отпуск заради кампанията за местните избори. Но е категоричен, че законът трябва да бъде изпълнен.

Докато общината залесява голите площи в парк с името „Борова гора“, където всички борове са изсечени от ромите, парк „Бедечка“ с 1500 дървета на площ от близо 400 декара ще бъде унищожен. През 2003 година общинският съвет, доминиран от БСП, връща на около 100 собственика земеделски земи, които попадат в територията на парка, а през 2005 година е променен и общият устройствен план на града. Общинският съветник Тихомир Томов води дело срещу решението на Общинския съвет, което е във ВАС. Според кмета Тодоров шансът парк „Бедечка“ да бъде запазен е нулев, защото единственият начин е Общината да промени общия устройствен план на Стара Загора и да възмезди собствениците на земи, но за това ще са необходими най-малко 40 милиона лева, които Общината няма.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44