Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен, който преби до смърт дъщеря си Пламена, получи доживотна присъда

| обновено на 14.09.15 в 15:23
Пламен Петров
Снимка: Ася Пенчева

Окръжният съд в Русе постанови доживотна присъда за 39-годишния Пламен Петров, който миналата година на Великден преби до смърт 7-годишната си дъщеричка Пламена. Още от кореспондента ни Ася Пенчева:

Трагедията, която завърши фатално за 7-годишната Пламена, се разигра на връх Великден 2014 година в дома им в бл. "Мура". Бащата се вбесил, че момиченцето не може да прочете гладко урока си от читанката, а го срича. Започнал да удря детето с юмруци, ритници и дръжката на метла пред очите на по-малката му сестричка Десислава. В следствие на ударите детето почина в русенската болница. Окръжният прокурор Георги Георгиев поиска от съда доживотен затвор за Пламен Петров, а защитникът му Славчо Славчев пледира за убийство по непредпазливост.  Петчелният състав на Окръжния съд даде най-тежкото наказание и призна Пламен Петров за виновен в умишлено убийство. Славчо Стоев заяви:

Не съм очаквал такава присъда. Мислех, че поне макар и да бъде с умисъла, щеше бъде 15-16 години, както беше предходната присъда. Тя беше неочаквана. Направо сме в шок. Ще обжалваме присъдата, ще видим какво ще реши Апелативният съд. И това е засега.

В делото беше доказано, че фаталният акт на насилие не е бил единствен спрямо детето, което защитникът коментира така:

Да. Поне така се доказа в делото, че не е единствено, но насилието е било в удряне на шамари, по лицето, по гърба и по други части на тялото. Не се доказа, че са били тежки удари.

Славчев поиска да се направи повторна комплексна съдебно-психиатрична експертиза за състоянието на обвиняемия. Експертите доказаха, че Пламен Петров е вменяем и е съзнавал постъпките си. Според тях, бащата не е целял  да причини смъртта на детето си, а наказанията си били модел на възпитание.

Бившата вече съпруга на Пламен Емилия Георгиева също беше призната за виновна за това, че при непосредствена опасност за живота на детето не е оказала помощ. Тя ще полага общественополезен труд в продължение на 6 месеца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44