Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Център за подкрепа на деца, преживели насилие, отвори врати в Монтана

В Монтана беше открит първият в страната център за подкрепа на деца, преживели насилие. Инициатор за създаването му е УНИЦЕФ, а финансирането е осигурено след дарителска кампания, в която са участвали 23 хиляди дарители от цялата страна.

Центърът разширява спектъра от предоставяните от община Монтана социални услуги и ще осигурява здравни и правни консултации, както и дейности по настаняване на деца - жертви на насилие в подходяща среда. Институцията, наречена „Зона Закрила“, ще оказва помощ и на семействата на такива деца. Милена Харизанова - програмен директор в УНИЦЕФ, заяви:

Знаете какво означава насилието над деца, какви са последствията над едно дете, не само краткосрочни, по отношение на неговото психическо и физическо здраве, но и за неговото дългосрочно развитие. За съжаление, често насилието се възпроизвежда и поражда един порочен кръг.  В "Зона закрила" ние се опитваме да направим това - да спрем порочния кръг на насилието, да помогнем на децата, които са преживели насилие, не само в момента след кризата, а да помогнем всяко едно дете да преодолее насилието, да стане един пълноценен гражданин, да може от тук нататък, той самият да не упражнява насилие.

Още два пилотни центъра за застъпничество и закрила ще бъдат открити до края на годината в София и Шумен.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44