Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години затвор за убиеца на Вероника

| обновено на 15.09.15 в 14:59
Снимка: Катя Чорова

На 30 години затвор беше осъден 40-годишният рецидивист Илиян Здравков за убийството на 23-годишната студентка Вероника Здравкова от Велико Търново.

Присъдата, която произнесе Окръжният съд във Велико Търново, за извършеното от рецидивиста Здравков престъпление - грабеж при опасен рецидив, придружен с жестоко убийство, е 30 години затвор при първоначален строг режим.

Максималната присъда е доживотен затвор без замяна. Здравков обаче получи по-ниско наказание, защото се призна за виновен, прие фактите в обвинителния акт и процесът протече по реда на съкратеното съдебно следствие. След тази процедура максимално възможното наказание е 30 години затвор.

Присъдата може да се обжалва пред Апелативния съд в 15-дневен срок. Надя Трайкова, майката на Вероника, каза, че няма да обжалва наказанието:

Това е най-високата присъда по този закон. Не можe да ни удовлетвори нищо. Каквато и присъда да му дадат, детето ни няма да се върне. 

Няма да протестира присъдата и прокурорът Цаньо Попов.

Кирил Станчев, служебният защитник на Здравков, ще реши дали да обжалва присъдата след консултация с клиента си. Но заяви, че най-вероятно той няма да поиска това. 

Здравков трябва да плати на семейството на убитата студентка 200 хиляди лева обезщетение, както и разноските по делото.

Подробности чуйте в репортажа на Катя Чорова в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44