Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Саркофаг на римски аристократ ще бъде пренесен в музея в Елхово

Снимка: БГНЕС

Саркофаг с тегло над 6 тона до дни ще бъде пренесен в Етнографско-археологическия музей в Елхово. Саркофагът, заедно с погребални дарове, е открит в могила до село Бояново от експедицията на проф.Даниела Агре.

Въпреки че надгробната могила между селата Каравелово и Бояново многократно е била обект на иманярски набези, археолозите от експедицията "Странджа - Сакар" са открили уникални находки, разказа директорът на музея в Елхово и член на експедицията Христо Христов: 

"Независимо че гробницата беше разбита, оказа се, че има останки от оригиналния ѝ вид. Стенопис, измазан отвътре с флорална, т.е. с растителна украса, с четири цвята, доста от фрагментите са запазени. За нас изненадата беше, че в периферията на могилата открихме запазен неограбен, зидан тухлен гроб с погребални дарове - един много красив балсамарий - това е меден съд за съхраняване на благовонни масла, заедно с една стригила. 

По предварителни данни, гробът е от края на II - началото на III век от нашата ера и принадлежи на римски аристократ от източните провинции." 

До края на септември се очаква всички намерени през това лято археологически находки да бъдат експонирани в елховския музей.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургаски журналист с първа изложба в Созопол

„Спонтанно“ е името на първата изложба на журналиста Дияна Бедросян. Над 20 картини ще бъдат изложени от днес до 22 август в Историческия музей на Созопол. Изложбата, в която са включени творби графика и живопис, ще бъде открита от 18.00 часа днес пред сградата на Музея в непосредствена близост до Античния театър в стария град.  „Ако се запитаме, кое  е..

публикувано на 12.08.24 в 15:39

Заключителна гала на участниците в балетната академия "Ваганова"

Бургас е домакин за трети път на лятното училище на световната балетна академия “Ваганова”.  На 17 Август бургаската публика ще може да види постиженията на участниците в академията в заключителна гала. Тя ще бъде в зрителната зала на НХК от 19.00 ч. с вход свободен! Международната танцова организация Russian Masters Ballet, която представлява..

публикувано на 12.08.24 в 15:35

Започна Националният литературен конкурс "Морето!"

Сдружение „Лумен” обяви деветото издание на Националния литературен конкурс „МОРЕТО!”.  Конкурсът е за кратки и непубликувани произведения на морска тема. Той е отворен за автори от цялата страна, навършили 18 години. Участниците могат да изпращат текстовете си (проза – 1 разказ с обем до 5 стандартни машинописни страници (1800 знака на страница),..

публикувано на 12.08.24 в 15:04

Премиера на комедията „Молба за напускане“ в Летния театър на Бургас

В Бургас ще се играе сатиричната комедия „Молба за напускане“, която ще бъде показана премиерно на сцената на Летния театър на 15 август. Автор на пиесата е Алексей Клас, режисьор е Богдан Петканин, а актьорският състав включва звездите: Руслан Мъйнов, Петьо Петков - Шайбата, Филип Буков, Антоан Петров, Силвестър Силвестров, Петър Данов. Вдъхновена от..

публикувано на 12.08.24 в 13:54

БНР Бургас с номинация за наградите „ПроКултура"

БНР Бургас е сред номинираните за националните награди „ПроКултура". Те се връчват  за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура. Наградите са в няколко категории: „Държавен културен институт“, „Общински културен институт“, „Културна организация“, „Читалище“, „Община“, „Училище“, „Детска градина“, „Гражданска организация“,..

обновено на 12.08.24 в 10:41

Представят "Графиня Марица" в Летния театър на Бургас

Оперетата "Графиня Марица" от унгарския композитор Имре Калман ще бъде представена в Бургас. Това е красива приказка за любовта, тя ще ви потопи в атмосферата на Унгария в началото на миналия век. Публиката ще види много вихрени танци, темпераментен чардаш, артистично майсторство и сценичен блясък , каза сопраното Добрина Икономова, водещ..

публикувано на 12.08.24 в 09:10

Представят „Сигнал Symphonic“ в Летния театър на Бургас

Концерт - спектакълът „ Сигнал Symphonic“  гостува на Летния театър в Бургас. Събитието е на 11 август, неделя. Заедно с  Русенската филхармония,  музикантите от група "Сигнал" начело с Данчо Караджов, очакват всички фенове на качествената и обичана българска музика, за да й разкажат своята вълнуваща 45-годишна рок приказка...

публикувано на 11.08.24 в 10:00