Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият училищен звънец удари в 32 български училища в САЩ и Канада

Снимка: БГНЕС

Първият училищен звънец удари и в 32 български училища в САЩ и Канада. Те обединяват около 2000 ученици.

За една година броят на децата има малко завишение, а учебните заведения са се увеличили с едно. Чикаго все още е най-големият български емигрантски център, както и градът с най-много български училища зад граница - 10. В предградието Ел Гроув вилидж се намира най-голямото неделно училище - “Малко българско училище". В първия учебен ден над 400 деца прекрачиха неговия праг.

С по-малко ученици, но с 10-годишна история и вече утвърдени традиции е Българският учебен център “Знание” в Чикаго с директор Лили Паслиева. И тя посрещна своите ученици с: Добре дошли и на добър час!

От няколко години българската държава финансира училищата ни зад граница, което разшири техния брой, но все още учениците, обхванати в тях, са малко, на фона на огромния брой емигранти.

Само в Чикаго живеят близо 200 000 българи, а учениците в българските школа са едва около 1000. За новата учебна година българската държава осигурява за обучението на българчетата в САЩ и Канада 1,2 милиона лева, или около 700 000 долара. За всяко от учебните заведения ще има по 20 000 лева за общи разходи и още по 320 лева за дете.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44