Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Близо 25% от децата, завършили основно образование, не продължават в средно

Снимка: БГНЕС

Близо четвърт от децата, завършили основно образование, не продължават в средно. Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан при дебата по промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Той призова за нова формула за финансиране на средищните училища, а не както се предлага то да е по общия ред с делегирани бюджети, съобразно броя на учениците:

Финансирането е само един от елементите, който трябва да бъде предвиден, за да оцелеят средищните училища. Неоцеляването им е престъпление. Ако имаме воля, ще предотвратим този риск.

Председателят на образователната комисия Милена Дамянова увери, че средищните училища няма да бъдат закривани, а само - преобразувани в защитени:

Няма да има закриване на училища и няма да има опасност тези деца да нямат достъп до образование. Нещо повече – с текстовете, които разгледахме и преди това, тук не само, че показват законодателна приемственост, но въвеждат статут на защитена детска градина и средищна детска градина, което отново гарантира достъпа до образование и на по-малките деца, включително и гарантирайки техния транспорт. Нещо, което преди не се е случвало.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44