Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК предлага създаването на Инвестиционен съд за споровете между правителствата и американските фирми

Сесилия Малмстрьом
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската комисия предлага създаването на нов Инвестиционен съд, в който да се решават споровете между правителствата и американските фирми и обратно. Новата система е в отговор на критичното обществено мнение срещу предстоящото споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ. Ако то се приеме, това би означавало, че българският съд няма да има компетенции по жалби на американски инвеститори у нас заради отнет лиценз или друга мярка срещу тях от властите в София. Комисарят по търговията Сесилия Малмстрьом обеща новата институция да е безпристрастна и да гарантира интересите на европейците:

Някои твърдят, че досегашният модел за решаване на спорове представлява нещо като „частен арбитраж“. Затова ние предлагаме обществена съдебна система, която познаваме в собствените си страни - съдиите ще се назначават публично от Европейския съюз и нашите търговски партньори Съединените щати. Съдиите ще покриват изисквания срещу конфликт на интереси и няма да могат едновременно да работят други професии, като например адвокати по търговско право.


Идеята за европейски Инвестиционен съд ще се обсъди с правителствата и евродепутатите, след което ще се превърне в преговорна позиция и представена на американците. Финалният текст за Трансатлантическото споразумение за търговия и инвестиции се очаква да се договори най-рано след година. За да влезе в сила обаче, той трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и Американския Конгрес.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44