Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сметната палата ще контролира финансирането на партиите чрез Единен регистър

Снимка: Капитал

Сметната палата ще осъществява контрол върху финансирането на партиите чрез Единен регистър. Той ще съдържа информация за имената на дарителите на партиите, коалициите, инициативните комитети, сумите, с които са финансирали изборната кампания на съответния участник в изборите. Председателят на Сметната палата подписа меморандум с четири неправителствени организации за сътрудничество при осигуряването на прозрачност.

Един месец след приключване на изборната кампания партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да представят отчет за приходите и разходите по време на кампанията, както и за имената на дарителите. Тази информация също ще бъде публикувана на сайта на Сметната палата, която ще направи одит за съответствие на данните. Председателят на Сметната палата Цветан Цветков припомни, че при предишните местни избори са съставени 400 акта за нарушения.

Когато дарението е над една минимална работна заплата, лицето да попълни декларация, с която да удостовери произхода на средствата. Знаете, че тази сума е толкова минимална, че всяко лице може да посочи произхода на средствата. А ние сме имали случаи включително посочени спестени пари от пенсии. По отношение на даренията, които са над хиляда до 10 хиляди лева, ние извършваме също проверка дали лицето, което е направило това дарение, разполага със съответните доходи, обясни Цветков.

Купуването на гласове, контролирането на вота, използването на мащабни черни каси са явленията, които ние винаги сме били в позицията, във фокуса да се стремим към тяхното ограничаване, каза Огнян Минчев от Асоциация "Прозрачност без граници".

Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда обясни ролята на неправителствените организации при прозрачността на изборната кампания.

Тези избори, както и всички други местни избори, ще бъдат много сложни. В смисъл, нашето усилие е да има превенция, т.е. не постфактум ние да съобщим на публиката, че сме били свидетели на обичайните нарушения, подчерта Цонева.

Друга от организациите, която подписа меморандума, е Сдружението "Гражданска инициатива за свободни и демократични избори".

На политическите партии, които не представят в срок отчетни декларации, значи глобата е от 5 до 10 хиляди лева. Ние казваме, че тази глоба на тези милиони, които получават партиите, това е малко, каза Рашо Тарльовски от сдружението.

Единният регистър ще бъде достъпен по време на предизборната кампания от 25-и септември до 24-ти октомври и всеки може да види информацията за финансирането на партиите.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Депутатите излизат във ваканция заради изборите

Заради предизборната кампания за местните избори на 25 октомври, депутатите си гласуваха ваканция от 13 до 23 октомври.  В подобна ситуация пред Народното събрание възниква въпроса как да бъде организирана неговата работа така, че от една страна..

публикувано на 16.09.15 в 11:04

Партии и коалиции, регистрирани от ЦИК за участие в Местни избори 2015

ПАРТИИ 1 ПП „ГЕРБ” 2 ПП „СЪЮЗ ЗА ПЛОВДИВ” 3 ПП „БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ” 4 ПП „БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ” 5 ПП „ ДВИЖЕНИЕ НАШИЯТ ГРАД” 6 ПП „МОРЕ” 7 ПП „ЕВРОПЕЙСКА СИГУРНОСТ И ИНТЕГРАЦИЯ” / ЕСИ / 8 ПП ”СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ..

публикувано на 15.09.15 в 11:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44