Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за СРС, срокът за подслушване се прецезира

| обновено на 17.09.15 в 10:33
Снимка: БГНЕС

На две четения депутатите приеха окончателно промените в Закона за СРС. Предложенията са на ГЕРБ и предвиждат прецизиране на сроковете за подслушване. Служба "Военна информация" също ще може да съхранява събраната информация, което независимият депутат Велизар Енчев разкритикува: 

Ами какво по-незаконносъобразно използване на СРС-та, след като тази информация, събирана от вътрешното контраразузнаване, ще се използва от външно-политически разузнавателни ведомства, които по закон нямат право да работят на територията на България. Това като закон в момента е възраждане на зловещата Държавна сигурност. 

Промените предвиждат само информацията, събирана за защита на националната сигурност, свързана с тежки умишлени престъпления, да се съхранява до 15 години. Националното бюро за СРС ще наблюдава разрешаването, прилагането и унищожаването на данните от СРС.

Намалява се и срокът за прилагане на специални разузнавателни средства за установяване на самоличността на лица. В краткия дебат Красимир Янков от БСП посочи, че промените трябва да бъдат синхронизирани с доверие в действията на правоохранителните органи:

Работата на органите, на МВР и службите е свързана и с публично одобрение. Публично одобрение не означава службите и полицията да имат някакво разрешение, а означава полицията да действа по начин, който убеждава, че действията й са в обществена полза. Правото на МВР и на службите не трябва да бъде обвързано и с обществен натиск, какъвто в момента от вчера сме свидетели, че има зад шумната акция в област Пловдив. 

Депутатите ще обсъждат и промени в Наказателния кодекс, с които ще се въведат по-строги санкции за трафик на чужденци през територията на страната ни. Предвижда се лишаване от свобода от една до шест години и глоба от 1000 до 5000 лева. Ако преминаването е организирано от група, извършено е чрез каквото и да е превозно средство, или по начин, застрашаващ живота на мигрантите, или пък ако сред преминаващите има лица под 16-годишна възраст, наказанието ще бъде от една до десет години затвор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44