Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КС отказа да се произнесе по същество по законопроекта за промени в Конституцията

| обновено на 17.09.15 в 18:26
Снимка: www.prb.bg

По проекта за промени в Конституцията, свързани със съдебната реформа, Конституционният съд (КС) отказа да се произнесе по същество.  С 10 на 2 гласа съдиите са отхвърлили искането на 144-те народни представители като недопустимо.

Като част от историческия компромис, 144 разноцветни депутати поискаха от топсъдиите да кажат ще представлява ли промяна във формата на държавно управление разделянето на Висшия съдебен съвет  на автономни прокурорско-следователска и съдийката колегия, като и дали формулата "8 на 5, 5 на 6", по която магистратите и депутатите да излъчват съдебния кадрови орган, е промяна във формата на държавно управление.

Въпросът беше колко от конституционните съдии ще подкрепят мнението на съдия-докладчика Румен Ненков, че съдът не може да се произнася предварително по нефинализирани законодателни решения.

На мнение, че може да се произнася, били само Пламен Киров и бившият прокурор Борис Велчев.


СнимкаЖалко, жалко, че единствената институция, която има правомощието да дава задължителни тълкувания на Конституцията, отказа да помогне на законодателя да вземе вярното решение, а след това и на правоприлагащите органи да прилагат тези законови решения съобразно с тълкуванието и с разума и смисъла на Конституцията, беше първият коментар на решението на бившия конституционен съдия Емилия Друмева.

Очакването и на други юристи като Друмева искането на бъде допуснато беше, за да се направи опит да се надскочи решение на Конституционния съд от 2003 година по въпроса кой може да решава за структурните промени в съдебната власт - обикновено или Велико народно събрание. Тогава решението беше в полза на Велико народно събрание, което на практика спря съдебната реформа.

Според Друмева отдавна е време това решение да остане в миналото, още повече че пак Конституционният съд през 2012 година, когато и тя беше част от състава му, записа, че:

Този съд не е обвързан завинаги с казаното от него, ако след това са възникнали нови положения, настъпили са нови обстоятелства и те са толкова съществени, че съдът преценява да се развива еволютивно т. е. да променя своите разбирания, а не да остава вързан към своите разбирания, да кажем, към 2003 година. Това е едно правило, което една такава съвременна институция задължително трябва да следва.

След отказа на КС да се произнесе предварително по готвените изменения, свързани с разделянето на Висшия съдебен съвет (ВСС) на съдийска и прокурорска колегии и по съотношението между съдебната и парламентарната квота, сега решението е единствено в ръцете на депутатите.

Очаква се промените в Конституцията да влязат в пленарната зала следващата седмица, без обаче да може да се прогнозира ще минат ли те на първо четене със 180 гласа, или ще се борят за по-малко от 160.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

КС ще обяви дали допуска до разглеждане въпросите, свързани с проекта за промени в Конституцията

Конституционният съд (КС) ще обяви днес допуска ли до разглеждане по същество двата въпроса на 144 народни представители, свързани с проекта за промени в Конституцията. Съдия - докладчик по делото е Румен Ненков. Решението на конституционните съдии е от..

публикувано на 17.09.15 в 07:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени..

публикувано на 09.05.19 в 09:44