Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари от Смолян спасиха едногодишно дете с уникална манипулация

Снимка: архив
Лекари от Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Братан Шукеров" в Смолян спасиха момиченце на 1 година и три месеца с уникална манипулация. Бебето е пето дете на 25-годишна ромка от Смолян. На детето е извършено кръвопреливане чрез  вливане на еритроцитна кръвна маса и на разтвори през костта.

Момиченцето било прието в критично терминално състояние в хиповолемичен шок със стойност на хемоглобина 27, несъвместим с живота, без пулс и дишане, каза началникът на Отделението по анестезия и интензивно лечение д-р Ангел Каръшев:

Състоянието се влошаваше от обезводняване и 4-та степен на недохранване.Това дете тежеше около 5 килограма, а би трябвало да тежи 12 килограма.

Лекарският екип от педиатричното и интензивното отделения започват борба за живота му. Решават да използват този метод, след като било невъзможно да се осигури друг достъп за кръвопреливане, допълни д-р Ангел Каръшев:

Самото състояние не даваше възможност да се хванат други венозни съдове. Единственото възможно нещо, вливането на инфузионното лечение да бъде през костния мозък.

След продължилата повече от 4 часа интервенция, момиченцето е спасено и по-късно транспортирано за продължаващо лечение в детската клиника в Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44