Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва повторното вземане на кръвни проби на животни в Рила заради бруцелозата

Снимка: БГНЕС

Започва повторното вземане на кръвни проби на животни от всички стада в Рила и близките села, където повече от месец върлува бруцелоза, съобщиха от областната агенция по контрол на храните  в Кюстендил. Това ще стане още първия ден след празниците.

Ветеринарни специалисти поясняват, че само при две отрицателни проби, взети за период след  45-60 дни, животното се счита за здраво.

Досега за овладяването на заболяването са взети над 2600 проби на кози, овце, биволи, крави, прасета, домашни кучета и др. Умъртвени са 212 кози, 11 овце, 4 крави и три домашни кучета, казаха от областната администрация в Кюстендил.

Същевременно се коментира, че заради заболяването цената на козите в Рила и района е паднала на 30-50 лева. Продажбата на животни е забранена, но някои опитват да купят кози, защото през октомври предстои инвентаризация на стопанствата, получаващи евросубсидия.

Така някои фермери попълват необходимия за субсидирането брой животни в стопанството си, коментира бившият директор на областната агенция по контрол на храните и бивш кмет на Дупница д-р Първан Дангов.

След празниците ще бъде организирана среща в Рила за разясняване на ситуацията, вземаните мерки и последствията, както и за набелязаните бъдещи мерки, каза заместник-кметът на общината Лазар Чавков.

Болните от бруцелоза са 33, сред тях и двама ветеринарни лекари. След лечението му в столична клиника през юли, единият от тях отново се почувствал зле, със симптоми и рецидиви на бруцелоза и повторно е изпратен на лечение, съобщиха негови колеги от екипите на терена на огнището в Рила.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44