Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мюнхен започва световният празник на бирата – Октоберфест

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в баварската столица Мюнхен се открива световния празник на бирата – Октоберфест. Превърнал се в център на всички традиционни народни и културни празници за есента, Октоберфест събира туристи от цял свят, които идват, за да се потопят в изключителната атмосфера на празника.

С подробности слушаме Елена Трифонова.

За 182-ви път най-мощният празник на бирата – Октоберфест – събира ценителите на пенливата течност и доброто настроение в баварската столица Мюнхен.

По традиция – всяка трета събота от септември, в 11 часа кметът на Мюнхен символично удря с дървен чук по първата бъчва бира, която още бъде изпита на известната Терезиенвизе или в която и да е друга бирария в града. За втора поредна година това ще направи новия кмет на града Дитер Райтер.

Следват две седмици на безкраен бирен празник, който през последните години събира над 6-7 милиона посетители в Мюнхен не само от Германия, но и от целия свят.

Тази година има няколко особености – Октоберфест ще премине при изключителни мерки за сигурност от страна на полицията в Бавария заради хилядите бежанци, които са в провинцията с неустановен все още статут и с нова, по-висока средна цена на бирата, която тук се пие на халба-литър. Тази година без значение дали е светла или тъмна, жива или мътни, цената й е средно 10,30 евро.  

За тазгодишния Октоберфест е характерно, че месец преди него хотелите в Мюнхен удариха ценовия таван от 260 евро, а запазването на място в най-голямата палатка за пиене на бира се сравнява с джакпот от тотото. Защото там е мястото, където могат да бъдат видяни и най-популярните и известни личности на Германия, облечени в традиционни носии, дошли да изпият по бира и споделят празничното настроение.

Разбира се има изобилие от изяви и съпътстващи програми през всеки от дните на бирения празник, но най-много са през уикендите, когато Октоберфест е посещаван масово от цели семейства.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44