Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митинг в Кале с настояване за "по-достойна" европейска политика към бежанците

Нелегални имигранти в Кале пресичат загражденията към влаковете, преминаващи под Ламанша
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във френския град Кале мигранти и хуманитарни доброволци се събраха на митинг - протест с настояване за "по-достойна" европейска политика към бежанците.

Между 2000 и 3000 души се събраха на демонстрация в Кале пред центъра за прием на мигранти. В митинга участваха доброволци от Франция и Великобритания. Те отправиха на двата езика призиви към британските власти и Европа да "отворят границите" и да приемат "по-достойна политика към мигрантите".

Демонстрантите носеха плакати с надписи "Европа на бодливата тел" и "Европа води война срещу въображаем враг". Шествието достигна до пристанището в Кале, където бе почетена с минута мълчание паметта на десетимата мигранти, загинали досега в тунела под Ламанша в опит да преминат във Великобритания.

През последните седмици в района се проведоха няколко по-малобройни митинга, а хуманитарните асоциации съобщават за нарастване на притока от дарения - на финансови средства, храна и дрехи. Заедно с това обаче се разрастват и ксенофобските настроения. Те личат в последните проучвания, според които крайно-дясната лидерка Марин льо Пен има всички шансове да спечели в департамента Па де Кале следващите регионални избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44