Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската полиция пропуска бежанци, които засега остават в Одрин

Снимка: БГНЕС

Турската полиция пропуска последователно на групи от стотина души бежанците, които искат да стигнат до границата с България и Гърция. Засега те остават в Одрин.

През целия ден части на турската полиция и на Бърза помощ в Одрин транспортираха останали сирийски бежанци в центъра на града, край исторически известния Кервансарай хотел. Днес се очаква и валията на Одрин Али Дурсун да посети района на спортната зала за мазни борби, където са разположени сирийските бежанци, които пристигнаха от Истанбул преди пет дни в опит да пресекат сухопътната граница на Турция с България и Гърция.

След като стана ясно, че Анкара няма да отвори границите си, властите в Одрин дадоха ултиматум сирийските бежанци да напуснат града и да се върнат в мигрантските центрове в Истанбул. Сирийците изразиха недоволството си от решението на Турция да не ги допусне да преминат границите с ЕС. Пред БНР Исмайл, лекар от сирийския град Алепо обяви, че независимо от решението на турското правителство да държат затворена границата с Гърция, сирийците ще продължат пътя си към Германия:

Повечето хора тук са от Сирия и те искат да отидат в Гърция и от там в Европа. Те искат да стигнат до Гърция през сухопътната граница, а не по море, защото има много нещастни случай когато много от нас загиват по този начин на предвижване. 

Има война и много опасности за мирното население в Сирия. Деца биват убивани. Да се живее и работи в тази ситуация е много трудно и по-специално за болниците, където работих аз, защото армията налага специални правила на функционирането им.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44