Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на Чехия: Не е възможно Вишеградската четворка сама да намери решение на кризата с мигрантите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Остават различията по отношение на задължителните квоти за мигрантите. Външният министър на Люксембург Жан Аселборн заяви, че неговата цел е да помогне в намирането на общоевропейско решение във вторник на срещата на вътрешните министри на ЕС. Това стана ясно след разговорите в Прага на външните министри на Полша, Словакия, Унгария и Чехия, които  имаха работна среща с колегите си от Люксембург и Латвия.

Не е възможно Вишеградската четворка сама да намери решение на кризата с мигрантите, потвърди чешкият външен министър Лубомир Заоралек. Целта на срещата в Прага не е била да се стигне до обща позиция. Такава ще се търси на срещата на вътрешните министри.  Това не е невъзможно, убеден беше по време на брифинга външният министър на Люксембург Жан Аселборн . Той определи вторник като "много важен ден”.  В Прага всички проблеми са били дискутирани отворено, били са анализирани и обсъдени различията.

Опитахме се заедно да разберем ситуацията и се опитахме да изградим мостове, които да помогнат за намирането на общо решение, стана ясно от думите на министрите Аселборн и Заоралек.

Чешкото правителство в позицията му срещу задължителните квоти беше подкрепено в понеделник от областните управители и кметa на Прага. Председателят на Съвета на Асоциацията на областите и хейтман на Южноморавския край Михал Хашек подкрепи също предстоящото учение на полицията и армията за съвместна охрана на границите във връзка с бежанската криза.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44