Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автобуси ще превозват бежанците от Одрин към вътрешността на Турция

Снимка: БГНЕС

Турската полиция започна да подготвя автобуси за превозване на сирийските бежанци от Одрин за вътрешността на страната към градовете Истанбул, Бурса и Измир. Бежанците скандираха срещу Турция и "За България, за Гърция".

Въпреки внезапната буря, която се изви над Одрин и гръмотевиците, сирийските бежанци скандираха през цялото време лозунги срещу Турция: "Не ви ли е срам“, "Не искаме гостоприемството ви“, "Искаме да си тръгваме“. Протестиращите скандираха още "България“ и “ Гърция“. Сред скандиращите „България“ е 60-годишният сирийски гражданин Исмаил Юсеф, които е завършил фармация в страната ни, преди близо 40 години. Той иска със семейството му само да преминат през България на път за Западна Европа или Канада и САЩ:

Ние сме сирийци, които сме избягали от Сирия и преди една година и половина пристигнахме в Турция. Искаме да заминем за Гърция или за българската граница. Искаме просто да преминем през България. А крайната цел - където и които ни приемат, независимо дали е Германия, Канада, САЩ, която и да е страна.

По-късно вечерта турската полиция отцепи района и забрани достъпа до импровизирания бежански център в Одрин. Случилото се съвпадна с изтичането на тридневния ултиматум, които бе дал валията на Одрин Али Дурсун, сирийските бежанци да напуснат града и да се върнат в приемните центрове, в които до са живели преди. В същото време полицията в Истанбул не допусна група сирийски бежанци да тръгнат пеша за Одрин, за да преминат границата с Гърция.   

Разказ от първо лице за живота на бежанците чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44