Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева предлага с 30% повече пари за миграцията от бюджета на ЕС за 2016 година

Юнкер призова правителствата от ЕС да инвестират повече в конфликтните региони

| обновено на 22.09.15 в 18:43
Снимка: БТА

С 30 процента повече пари за миграцията от бюджета на ЕС за следващата година, спрямо 2015 година, предложи заместник-председателят на ЕК Кристалина Георгиева, която е домакин на конференция на високо равнище, посветена на ефективното изразходване на бюджета на Европейския съюз в полза на европейските граждани.

Докато сме в тази зала, колегите работят по пакета за бежанците, каза при откриването Кристалина Георгиева:

Общо разполагаме с 5,8 милиарда евро, от които 1,2 милиарда са допълнителни пари от май месец насам. Търсим начини да дадем още от бюджета за 2016-а, каза комисарят.

Георгиева призова и за промяна на финансовия регламент, така че по-бързо да се изплащат европейските помощи за справяне с природни бедствия в страните-членки:

Бях 5 години комисар по хуманитарната помощ – там можехме да реагираме за едно денонощие и да отпуснем помощ някъде по света, където се случи нещо. Но когато трябва да помогнем на собствените си членки от фонда за Солидарност, финансирането идва 6 месеца или 9 месеца по-късно, допълни българският заместник-председател на комисията. Основен фокус на конференцията са резултатите и ефективното харчене на европарите.

Сред основните участници на събитието днес са председателят на ЕК – Жан-Клод Юнкер, министърът на финансите на Германия – Волфганг Шойбле и колегите му от Полша и Люксембург.

Юнкер призова правителствата от ЕС да инвестират повече в конфликтните региони, откъдето идват бежанците. Той остро критикува нежеланието да държавите да приемат бежанци:

Понякога се питам дали 25% от населението в Ливан наистина са бежанци. И дали хората в Йордания, където има 600 000 души, разбират за какво ние спорим тук? Ние сме смешни с тези 120 000, като се имат предвид мащабите на този проблем. Ако наистина искате да задържим тези хора там, трябва да се бръкнете в джоба, вместо само да говорите. Дайте ни необходимите средства, за да управляваме тази криза.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44