Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лоран Фабиус: Кризата с бежанците може да постави под въпрос изначалните принципи на Европа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кризата с бежанците може да постави под въпрос изначалните принципи на Европа – заявява в интервю френският външен министър Лоран Фабиюс. Той предвижда хаос с тежки последици, ако Европа не съумее да се справи с мигрантската вълна.
Европа е минала през много кризи. Но този път са поставени на изпитание самият ѝ смисъл и начин на съществуване – твърди френският външен министър Лоран Фабиюс пред група европейски издания, сред които френският вестник "Фигаро". 
Илюзия е да мислим, че всеки ще може да се измъкне, като затвори националните си граници. Но трябва да кажем честно, че отвъд необходимата солидарност с бежанците не можем да оставим вратите си широко отворени за всички икономически имигранти – признава Фабиюс. Според него изходът е в откриването на центрове за приемане и идентификация на имигрантите в страните, през които влизат в ЕС, приемане на система за справедливото им разпределение, помощ за страните от "първата линия" на бежанската вълна (Турция, Йордания, Ливан) и най-вече военното и политическото решение на кризата в региона. Франция има волята да се бори срещу "Ислямска държава" – увери Фабиюс, подчертавайки, че решението за Сирия може да бъде само правителство на националното единство, без Башар Асад, но със запазване на "стълбовете" на неговия режим.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44